zpět americká vojenská technika

Americká vojenská technika a zbraně

NAVIGACE

M1911A1 .45cal pistole

Pistole M1911 byla armádním standardem osobní obranné zbraně během první a druhé světové války a v Korei, ve Vietnamu, Panamě, při zásahu na Grenadě a dokonce i v Perském zálivu.US ARMY rozhodla o jejím nahrazení až v roce 1985. Používali ji důstojníci všech kategorií. Zbraň má bohatou vojenskou minulost, bývala oblíbená pro svoji spolehlivost a silná v každém střetnutí. Byla nahrazena modernější pistolí M9. M1911A1 byla též po mnoho desetiletí oblíbenou zbraní všech mariňáků. Mnoho jich slouží dodnes u jednotek SEAL a jiných speciálních útvarů, protože podle jejich slov “Střela ráže .45 srazí k zemi i toho nejodhodlanějšího útočníka”

Pistole M1911 je ráže .45 cal a funguje na principu zpětného rázu. Zbraň má uzamčený systém s nuceným poklesem hlavně. Je to poloautomatická zbraň se zásobníkem, systém Single Action (úderník musí být natažený aby bylo možno střílet, spoušť ho nenatahuje automaticky jako v systému double action). Táhlo pojistky může být zapnuto pouze pokud je kohout v napnuté poloze. Pokud je pistole zajištěná, zůstává úderník trvale v natažené poloze (pozn.: u moderních pistolí se může v zajištěném stavu s kohoutkem pohybovat). M1911 byla vysoce uznávanou zbraní pro svou spolehlivost a účinnost, ačkoli měla způsob střelby Single Action a design zajištění zbraně byl takový, že pro nošení v poloze připravené ke střelbě musel být uživatel se zbraní dobře seznámen a vycvičen. I přez tato omezení kladená na uživatele bylo ročně hlášeno několik nechtěných výstřelů.

Některé zbraně byly speciálně upravované pro vysoké důstojníky, jako např. Pistol, Cal. .45, Semi-automatic, M1911A1,  1911 Mk.IV, General.

Technická data

Primární určení: poloautomatická pistole
Délka: 21,91 cm
Délka hlavně: 12,78 cm
Hmotnost zbraně s prázdným zásobníkem: 1,14 kg
Hmotnost nabité zbraně: 1,36 kg
Ráže: .45
Maximální účinný dostřel: 45 m
Úsťová rychlost: 253 m/s
Kapacita zásobníku: 7 nábojů
Cena: 242 $

 

s použitím zdrojů Federation of American Scientists (FAS) připravil Michal Béza

 


Copyright © All Rights Reserved